ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΔΑΦΝΗ - ΥΜΗΤΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012»

Το Εργαστήρι κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων είμαστε μια συλλογικότητα στον ενιαίο Δήμο μας που λειτουργεί καταστατικά με την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Γνωρίζοντας την πρόθεση του Δήμου να διοργανώσει εκδηλώσεις σε γειτονιές της πόλης τον Σεπτέμβριο με χαμηλό κόστος, αποφασίσαμε να προτείνουμε ένα σκεπτικό κι ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων ώστε:
Να αξιοποιήσει πολιτιστικά χώρους. Να γνωρίσουν αυτούς τους χώρους άνθρωποι που δεν τους γνωρίζουν.
Είναι μια ευκαιρία κάτοικοι από διαφορετικές γειτονιές είτε ως συνδημότες, είτε ως συμπολίτες να συναντηθούν ίσως και να γνωρισθούν μεταξύ τους. Να γνωρίσουν τον κοινό τόπο που είναι π.χ. ένα άλσος και να τους εξηγηθεί ότι μπορούν να τον χρησιμοποιούν, να τον προσέχουν, να τον προστατεύουν.
Εκείνες τις ημέρες οι γειτονιές της πόλης απολαμβάνουν καλλιτεχνικές δουλειές χωρίς κόστος για τους Δημότες, με λιγοστό κόστος για τον Δήμο. Είναι παρουσιάσεις καλλιτεχνικής αξίας από εκείνες που σε παρακινούν να γίνεις κι εσύ ένα μαζί τους.
Το κόστος για τον Δήμο είναι ιδιαίτερα χαμηλό γιατί στην πρότασή μας προς τους Καλλιτέχνες έγινε σαφές ότι εκ μέρους τους πρέπει να επιδειχθεί μια διάθεση αλληλεγγύης προς τους κατοίκους ώστε να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερες εκδηλώσεις και να μην επικρατήσει ο «πολιτισμός του  budget» και των εργολάβων του που όταν σβήνουν οι προβολείς δεν αφήνει τίποτα σε υποδομές.
Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στον Δήμο και τους συνδημότες μας την εμπειρία, τις γνώσεις μας στην διοργάνωση, την επικοινωνία, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση. Από την μεριά του Εργαστηριού δεν θα αμοιφθεί κανένας. Για εμάς είναι μεράκι για δημιουργία και αλληλεγγύη στους συνδημότες μας.
Μάλιστα διατυπώσαμε την θέση (αφού για τώρα δεν υπήρχε χρόνος) ότι πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκδηλώσεις ένας θεσμοθετημένος διάλογος με τους φορείς της πόλης, τις συλλογικότητες, τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων ώστε η επόμενη διοργάνωση να είναι δημιουργία των ζωντανών δυνάμεων της πόλης που χρόνια τώρα δουλεύουν αφιλοκερδώς.
Δυστυχώς σε ότι αφορά τον Υμηττό μέχρι σήμερα καμμια προηγούμενη Δημοτική Αρχή από το 1990 δεν είχε συνεργασθεί με τους τοπικούς φορείς για την διοργάνωση φεστιβάλ παρά τις δικές τους προθέσεις και οχλήσεις.
Με τα νεα δεδομένα στη διοργάνωση φεστιβάλ θα γίνει εφικτό να αναδειχθούν οι Δημιουργοί και οι Καλλιτέχνες της Δάφνης και του Υμηττού. Να παρουσιασθεί η δουλειά νεανικών σχημάτων μουσικών και θεατρικών μέσα από τα σχολεία και τους συλλόγους της πόλης. Σχήματα ερασιτεχνικά και επαγγελματικά που θα ψυχαγωγήσουν τους κατοίκους. Ενημερωτικές  εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και αφιερώματα για το βιβλίο, κοινωνικά  και πολιτιστικά ζητήματα που χρήζουν ενημέρωσης ώστε να γίνεται και μια επισήμανση της αναγκαιότητας της αυτομόρφωσης. Εκθέσεις Εικαστικών που είναι πολυάριθμοι στον Δήμο μας. Γενικά οτιδήποτε αναδεικνύει την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία.
Έχουμε σημαντικούς χώρους άλση, πλατείες, αίθουσες, αμφιθέατρο, θεατρικές σκηνές, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τις εκδηλώσεις και ταυτόχρονα να ενισχύεται και η τοπική οικονομία.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Δάφνης-Υμηττού αποδέχθηκε την πρόταση κι έτσι αναλάβαμε τον ρόλο του Καλλιτεχνικού Συμβούλου και της Οργάνωσης της Επικοινωνίας εντελώς αφιλοκερδώς.